Category Archives: EGE
ÇEŞME ALAÇATI
BODRUM
BODRUM.
İZMİR ASANSÖR ALSANCAK
Asansör, İzmir’de bulunan tarihsel bir yapıdır.
Biri diğerinden 58m. yüksekte olan Mithatpaşa Caddesi ile, Halilrıfatpaşa
Caddesi’nin arasında işleyen iki asansörü barındıran asansör kulesidir. 1907
yılında Musevi işadamı “Nesim Levi” tarafından yaptırılan asansör,
birinden diğerine 155 basamakla ulaşılan iki semt arasında hızlı ve kolay
ulaşım sağlama amacıyla yaptırılmıştır. Günümüzde İzmir Büyükşehir Belediyesi
tarafından eğlence, kültür ve dinlence mekanı olarak kullanılır; kentin önemli
bir turistik durağıdır Asansöre, halk arasında “Asansör Çıkmaz Sokağı”
olarak bilinen, resmi adı “Dario Moreno” olan sokaktan ulaşılmaktadır.
Kule, taş olan iki bölümden sonra tuğla olarak yükselir. Yapının Halilrıfatpaşa
Caddesi’ne ulaştığı yerde demir konsollar üzerinde taşınan ahşap bir balkon
bulunur. Bu balkondan İzmir şehri kuşbakışı izlenebilmektedir.
İZMİR TELEFERİK
Dileyen et marketten alışveriş yapıp kendin pişir-kendin ye bölümünden yararlanabilir, isteyen de restoranlarda yemeğini yiyebilir. Temiz havada, İzmir manzarasına hakim dinlenme tesislerinde ailenizle birlikte piknik yapabilirsiniz
Altta İzmir Ekonomi Üniversitesi bulunmakta.
Teleferikten tüm İzmir’i seyredebilirsiniz.
Tabi şimdi birden fotoğrafa bakınca yaşadığım Bursa’ya göre yeşil hiç gözükmüyor.Bursa da son yıllarda beton yığını olsada yinede yeşil.
Sadece İnciraltı tarafı yeşillik.Onun dışında maalesef.
Teleferikten inilince pek gezilecek yer yok.Küçük bir alanı var.Ama en azından burda ağaç görebiliyoruz.
İnciraltı üniversite gençlerinin takıldığı cafelerle dolu.Bir de Özdilek yapıldı.Arkada gördüğünüz binada bir otel.
ŞİRİNCE SELÇUK EFES
ŞİRİNCE
Özgün adı olan Kırkınca’nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet’in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik’in talimatıyla Şirince şeklinde resmîleştirilmiştir.
19. yüzyılda, özellikle ihracata yönelik incir üretimiyle ünlü, 1.800 haneli bir Rum kasabasıydı. 1923’te Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumların ayrılmasıyla (çoğu Katerini’nin NeA Efesos köyüne yerleşmiştir), Kavala’nın Müştiyan (Moustheni) ve Somokol(Domatia köylerinden gelen mübadillerle iskân edilmiştir. Mahalle içinde harap durumda olan iki Rum kilisesi bulunmaktadır
Şirince’ye sabah saatlerinde geldik.Tabi bütün gece yolda olduğumuz için yorgun halimle kahvaltıyı bekliyoruz.Köy kahvaltısı geldi.kahvaltı güzeldi ama çay için aynı şeyi söylemeyeceğim.Çay tiryakisi olarak hiç güzel değildi.Kahvaltı yaptığımız yeri tabi o zamanlar blog düşüncesi olmadığı için not etmemiştim.Ama resimden anlaşılır.kalipera pasiyonun karşısıymış:)
Şirince deyince şarap evleri akla gelir.Herkese ikram ediyorlar.Biz hariç.
Burada dizi çekimleri yapılmıştı.Müze olarakda gezebiliyorsunuz. ARTEMİS RESTAURANT ulaşabilirsiniz.
MERYEM ANA EVİ SELÇUK
Meryem Ana Evi, İzmir Selçuk’taki Bülbüldağı’nda İsa’nın annesi Meryem’in son yıllarını St. Jean (Yuhanna) ile birlikte geçirdiğine inanılan kilise. Hıristiyanlar için hac yeridir.
Meryem’in mezarının da Bülbüldağı’nda olduğu düşünülür.
Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, Küçük bir Bizans Kilisesi bulunmaktadır. Burada İsa Peygamber’in annesi Meryem’in yaşadığına ve öldüğüne inanılır. Hristiyanlar yanında Müslümanlarca da kutsal sayılır ve ziyaret edilir, hastalara şifa aranır, adaklar adanır. Kilise’nin Meryem Ana adını alması 431 yılında Efes’te toplanan Ekümenik Meclisin Meryem’in İsa’yı Tanrı’nın oğlu olarak doğurduğuna karar vermesi ile de bağlı olabilir
Sabah erkenden Meryem Anaya ulaştığımız için kızım uykudaydı hala.
Burdaki sıra ne peki.Bizim milletimiz dileklere hurafelere çok inanırya.Bu çeşmelerden hangisinden su içersen ona göre dileklerin kabul olurmuş.Bölgeyi gezdiren rehberler tarafından turistleri eğlendirmek için bu üç çeşmeye atfedilen aşk-sağlık-zenginlik ya da zekâ-hikmet-başarı gibi simgesel nitelikler sadece birer espridir. Sürekli yinelenen bir diğer davranış da çeşmelerin etrafındaki sarmaşıklara ya da ağaçlara adak niyetine bez bağlanmasıdır. Ama, maalesef bu davranış, çevreye ve ekolojik dengeye aykırı bir harekettir.
Burasının vaftiz çukuru olduğunu söylemişlerdi ama su sarnıcı imiş.
MERYEM ANA ya girmenizle çıkmanız bir oluyor.Girerken biraz sıra olabiliyor.
Celsius Kütüphanesi
Roma dönemi yapılarının en güzellerinden birisi olan yapı hem kütüphane, hem de mezar anıtı görevini üstlenmiştir. 106 yılında Efes valisi olan Celsius ölünce, oğlu kütüphaneyi babasının adına mezar anıtı olarak yaptırmıştır. Celsius’un lahdi kütüphanenin batı duvarı altındadır. Cephesi 1970-1980 yılları arasında restore edilmiştir. Kütüphanede kitap ruloları, duvarlardaki nişlerde saklanıyordu.
Efeste benim dikkatimi çeken toplu tuvaletlerin olması.Bu roma döneminde İnsanlar sosyalleşmek için tuvaletleri kullanırlarmış.Yanyana olmaları da bunu kanıtlıyor.Rehberimizin anlattığı altında bir akarsu bulunduğu ve öndeki ince oyuktan su geldiği idi.O su sayesinde taharetleniyorlarmış.Diyebilirsiniz ki bunun neyi ilginç.1700 lü yıllarda yapılan Versay sarayında wc yok.Ama M:Ö yapılan bir yerde WC var.Ve kanalizasyon sistemine kadar hemde.Buda o dönemde ne kadar gelişmiş olduklarını gösteriyor.Ayrıca Hamamlarıda var.
ADALAND KUŞADASI
ADALAND KUŞADASI
Bu insanlar ne yapıyor Gangnam style oynuyorlar.Su fıskiyelerinin altında.
Karşıdaki kuleye merdivenle çıkıp sonra nereye düşeceğimizi bilemediğimiz için hiç vakit kaybetmeyelim dedik.