64 Ülke Gezen Cengiz Ulus ile Söyleşi
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Ben 1966 yılında Balıkesir’de doğdum. Lise yaşamımdan sonra ticaret hayatına atıldım.38 yaşına kadar hiç yurt dışına çıkmadım. Lise yaşantımda elçiliklere yazılar yazardım ülkeler hakkında bilgi almak için. En merak ettiğim ülke İspanya ve Japonya idi ama hala 55 ülke arasında Japonya yerini alamadı 🙂 O yıllarda ülkelerin coğrafi atlaslarını toparlardım. Ama hiç onlara gidilecek görülecek yer diye bakmazdım. Sadece coğrafi bilgiydi benim için. Ama sonra gördüm ki her yer görülmesi gereken mekanlarmış. 38 yaşını beklememin sebebi kızımın büyümesini bekledim ve maddi olarak olgunlaşmayı bekledim. İlk turum Mısır idi. Rehberimiz o kadar güzel bir anlatım sergiledi ki ben o an karar aldım ‘Artık gezmelim ve dil öğrenmeliyim.’ Ama dil kısmı geziden geziye kullanıldığı için biraz sorunlu oldu benim için. Gezme aşkı daha lise yıllarımda babam beni nakliye şirketinde çalışan arkadaşının yanına muavin olarak vermişti. 20 gün boyunca il il Türkiye’yi dolaşırdım. O yıllarda temeli atmış oldum.
64 ülkeyi kaç yılda gezdiniz?
*İlk yurt dışına 38 yaşında çıktım. Yani 12 yıldır geziyorum. 12 senede 56 ülke oldu.
Yurt Dışında dil problemini nasıl çözüyorsunuz?
Yurt Dışına ilk olarak turlarla gitmeye başladım. Turda pek ihtiyaç olmuyor ancak kendi başıma gitmeye başlayınca kendi işimi halledecek kadar öğrendim.Ben dil eğitimi olarak Almanca görmüş biri olarak bunu söylüyorum.. Gideceğim ülkenin dillerinde gitmeden önce basit olarak kelimeleri not çıkarıyorum. Telefonda offline çalışan dil uygulamalarını indiriyorum. Benim bir şansım turda tanışıp daha sonra daimi yol arkadaşım olan Gökhan’ı tanımam oldu. Onun İngilizcesi iyi olduğu için birbirimizi yolculuklarda tamamladık. Dil bilseniz bile karşıdaki bilmediği durumlar olabiliyor. O zaman devreye beden dili giriyor ve ben bunu çok iyi başarıyorum. Sadece Hollanda’da yaşamış olduğum pasaportumun yeni olmasından dolayı polis ile bir problem oldu. Türk asıllı polis devreye girerek sorun halledilmiş oldu. Kendinizi “Ben dil bilmiyorum gezemem ” diye şartlandırmayın.
Bir şehirde ortalama ne kadar para harcıyorsunuz?
-Harcadığım para otel-gidilecek yer aracı-transfer ücreti. Ören yeri-müze giriş ücreti,öğlen küçük bir atıştırma,akşam yemeği. Bunlarda yaklaşık 50 $ tutuyor. Bu rakam artıp azalabiliyor tabiki.
Gittiğiniz ülkelerde kötü bir olay yaşayıp bir daha gitmem dediğiniz bir olay yaşadınız mı?
-Gezerken dikkat ettiğim şeylerden birisi de sakinliği hiç bozmamak.Tartışmalara hiç girmemek. Başımı belaya sokacak mekanlara gitmemek gibi küçük önlemler alarak olası tatsız olayları baştan engellemiş oluyorum.
İster istemez bazen istenmeyen gelişmelerde oluyor değil.
Ukrayna Odessa’da gece bir parkta otururken polisler geldi ve pasaport kontrolü yaptılar.(Ben genelde otelde kasaya kilitlerim.) Yanımda olmadığını anlattım. Beni polis ofisine götürmek istediler. Direndim ve otele gidelim dedim. Onlar problem olduğunu söylediler. Arkadaşım 10$ çıkardı ve birer içecek alın dedi. Onlarda parayı alıp gittiler. Hoş olmasa da bunu yaptık. Sosyalist ülkelerde problem genellikle rüşvetle çözülüyor. Ama kesinlikle bir daha Ukrayna’ya gitmem demedim. Hatta daha sonra 2 kez daha gittim. Kiev çok güzel bir şehir.
Gittiğiniz ülkelerde en ilginizi çeken yapılar nelerdir?
-Gittiğim ülkede gidilebilecek çok görülmesi gereken yerleri mutlaka görürüm. Bir bina olur bir ünlünün evi olur bir botanik park olur. Müze veya mağara dağ benim için değişmez mutlaka ziyaret ederim. Benim ilgimi daha çok sebze -meyve pazarları ,bit pazarları ,el işi pazarları, kadınların yöresel yemekleri sattıkları yerler ilgimi çeker. Mesela Balık mezat ve pazarlar çok güzel olur. Çiçek pazarları Asya’da olmazsa olmazlardır. Çok iyi fotoğraflar yakalayabilirsiniz. İnsan manzaraları açısından da zengindir.
Gezdiğiniz ülkeler arasında sizi hayal kırıklığına uğratan ,gitmeseydim de olurmuş diyebileceğiniz ülke var mı?
-Gitmeseydim de olurmuş diye bir şey olmaz. Mesela gezdiğim ülkelerin içinde Bulgaristan bende hayal kırıklığı yaratmıştır ama hiç pişman olmamışımdır. Azerbaycan beni çok sıkmıştır.
Gittiğiniz ülkelerde yemek sorununu nasıl aştınız?
-Yemek sorunum Afrika’da oluyor. Oraya giderken hazır çorba ,küçük vakumlu peynir ve tahin helvası götürüyorum. Bir çok zaman meyve ile beslenip süt içiyorum. Bir de mutlaka sırt çantamda susamlı çubuk krakerim olur.
Gidipte doyamadım ve tekrar gitmek isterim diyebileceğiniz ülkeler nelerdir?
-Mısır’da görülecek çok yer var. Kamboçya’ya doyamadım. ABD etkileyici İran’a 3 kez gittim ama 5 kez daha İran’a gidebilirim.
Yurt Dışında yaşadığınız olumsuz olaylar için tavsiye edebileceğiniz önemli bilgiler nelerdir?
– Zanzibar’da bindiğimiz takside fotoğraf makinasını unutmuştum sonra bulduk.
-Ben kurallar uyulmak içindir diyenlerdenim. Düzenli ülkelere gidince çok imreniyorum. Portekiz ,Almanya ,Fransa ,Amerika gibi oralardan dönünce Türkiye’ye adapte olmakta zorlanıyorum. Afrika ,Asya2da turist olmak güzel.
*Pasaport dışında mutlaka bir kimlik bulundurun.
*Başkalarına hediye almak için boşuna zaman harcamayın. Ancak tesadüf ederse alın. Yoksa belli bir süre sonra üzecek hem bıkkınlık verecektir.
*Elektronik eşya siparişi kabul etmeyin.
*Bindiğiniz bir taksinin plakasını fotoğraf çekmeyi alışkanlık haline getirin. Bu çok önemli bir ayrıntı. Eğer kötü bir şey olursa yada bir şey unutursanız kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
*Toplu taşıma olmayan hava limanlarında giden yolcu kısmından taksiye binmeniz size büyük bir avantaj sağlayacaktır.
*Hiçbir ikramı kabul etmeyin.
*Uzun seyahatlerde (5 saatten fazla) koridor tarafından bilet alın.
*Gideceğiniz ülkeye gitmekte aceleniz yoksa otel rezervasyonunuz falan yoksa çhek in işleminizi en sonuna kadar kullanın çünkü uçak bileti her zaman fazla satılır ve eğer size yer kalmazsa hem 5 yıldızlı otelde kalış hem de 300-500 Euro para verirler. Şanslıysanız Businnes uçarsınız.
*Asabi insanlardan yol arkadaşı olmaz. Ona göre yola çıkacağınız arkadaşınızı iyi seçin. Dost gidip düşman dönme ihtimaliniz olabilir.
*Sakin ve meraksız olmanız sizi tehlikelerden koruyamaz.
*Yurtdışında olduğunuzu unutmayın.Her ülkenin yasakları ve cezaları farklıdır. Kuarallara mutlaka uyun.*Paranızın tamamını aynı yerde taşımayınız.
*Eğitim hayatında dil olarak Almanca öğrendim. Uzun yıllar kullanmayınca zaten onu da unuttum. Şimdi çok basit olarak İngilizce derdimi anlatıyorum. Yenilerde akıllı telefonlarda dil çevirileri var. Genellikle faydalı oluyor. Alışverişimi kendim yapıyorum.Ama şunu biliyorum ki insan zorda kalınca yapamayacağı şey yoktur.
Zorlandığınız bir yolculuğunuz var mı?
-Beni üzecek yoracak bir yolculuğum olmadı.Sadece Hollanda’ya girişte pasaportumu yenilemiştim.Sıfır pasaportu gören Hollandalı memur beni epey zorladıktan sonra geçiş vizemi vermişti.
PRATİK BİLGİ VE TAVSİYELER
*Hiç kimse bir çıkarı olmadan durup dururken yardım etmez. Yardımı siz kendi seçtiğiniz kişiden isteyin.
*Hiç kimse için paket -koli -bavul yada zarf taşımayın.
*Check in yaparken ben kg aşıyorum sizin üzerinizden geçsin diye gelen teklifleri geri çevirin.
*THY kampanya yapıyor 233 tl ye gidiş dönüş Malta diyor veya 99 E Portekiz diyor. Hiç planda yokken özetlersek düşündüğüm yerler mutlaka oluyor.
Hangi ülkede yaşamak isterdiniz?
Portekiz
Yurt dışında ciddi boyutta hastalık geçirdiniz mi?
– Hastalık geçirmedim. Zaten yurt dışına çıkarken mutlaka yaptırırım. Bu olmazsa olmazdır. Sadece şöyle bir şey oldu. Gezginlerin Sarı Kurne dedikleri bir aşı karnesi vardır. İnternette biz kalktı diye duymuştuk ama Kenya’dan Tanzanya’ya kara yoluyla geçerken sınırda bizi durdurup bir çadıra götürdüler.Hiç sıhhi olmayan bir ortamda aşılarımızı yaptırmıştık.
Gezileriniz hangi yolla yapıyorsunuz?
-Ben 3 şekilde geziyorum. İlk olarak Bulgaristan turunda tanıştığım İstanbul’da yaşayan makine mühendisi Gökhan isminde bir arkadaşım dostum var. Gökhan’ın İngilizcesi iyi. İkinci olarak turlara katılıyorum. Turda mutlaka biriyle tanışıp boş zamanımızda free takılıyoruz.(Ekstra almayıp).Biliyorsunuz turlarda ekstralar vardır ve epey bir para tutar. Yurt dışında yaşayan arkadaşlarım var. Onlara gidiyorum. Yani gezi planlaması çok da istediğimiz gibi olmuyor.
Gezdiğiniz ülkelerin isimlerini listeleyelim ki gidecek olan kişiler belki sizden yardım isteyebilir.
1-Mısır 30-Taylant
2-Tunus 31-Çin
3-ABD 32-Avusturya
4-Bulgaristan 33-Macaristan
5-Çek Cumhuriyeti 34-Küba
6-Romanya 35-Meksika
7-İtalya 36-Guetemala
8-Fransa 37-Honduras
9-İsviçre 38-Hindistan
10-Portekiz 39-Srilanka
11-Polonya 40-Hong Kong
12-Vatikan 41-Malta
13-İspanya 42-Ürdün
14-Yunanistan 43-Lübnan
15-G.Afrika 44-Bosna Hersek
16-Mobambik 45-Almanya
17-Kenya 46-Monako
18-Tanzanya 47-Hollanda
19-Zanzibar 48-İran
20-Ukrayna 49-Suudi Arabistan
21-Rusya 50-Birleşik Arap Emirlikleri
22-Kamboçya 51-Liechtenstein
23-Vietnam 52-Fas
24-Gürcistan 53-Zambia
25-Ermenistan 54-Umman
26-Azerbaycan 55-Katar
27-Kırgızistan 56-Peru
28-Kazakistan
29-Nepal Bu ülkeler hakkında bilgi almak isteyen olursa cengizulus66@hotmail.com adresinden ulaşabilirler.

Gittiğim yerlerden kupa ve magnet alırım mutlaka. Zarar görmemesi için her ikisine de camdan bir dolap yaptırdım.
Öğrencilerimin merak edip sormamı istediği soruları cevapladığınız için çok teşekkür ederim.
What litaiebrng knowledge. Give me liberty or give me death.
Hello! Cool post, amazing!!!