YEŞİL PASAPORT ALIRKEN NELER YAPMALIYIZ

YEŞİL PASAPORT İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER

18899_849885518432912_4663371412190631902_n

Yeşil Pasaportlarım

 

17-18 Yıllık memuriyet hayatımın artılarından faydalanma vakti geldi de geçiyor. Yeşil pasaportu alırken neler yapmalıyız? ben kendi kurumum için neler yapılacağını belirteceğim. Diğer Devlet kurumları da muhtemelen aynıdır. İlk önce biyometrik resim çektirmekle işe başlıyorsunuz. Ama yanınızda normal resimde bulundurun. Çünkü kurumdan da resim istiyorlar. Ben şahsen biyometrikleri oraya harcamayı tercih etmedim. Çocuğu öğrenci olanlar öğrenci belgesi almalı.

Milli Eğitim Müdürlüğüne gittim. Orada sırf pasaporta bakan bölüm var. Oradan bir belde verdiler. Doldurdum. Gittim harç parasını yatırdım. Sonra Emniyet Müdürlüğüne gidip parmak izi verdik.Hemen pasaport bölümünden işlemlerimizi yaptırdık. Şunu da belirteyim kime pasaport alınacaksa orda bulunmak zorunda. Yanımdaki masada eşi olmadığı için eşine alamayan beye şahit oldum. Biz 4 kişi hazır bulunduk Emniyet Müdürlüğünde.

Toplamda 2 saatimizi almadı diyebilirim. Tabi imzayı atacak müdürler gittiğimizde toplantıdaydı. Ondan dolayı ertesi güne kalmak zorunda kaldık. Onu saymıyorum.

Sonra okula PTT Kargo ile gönderiyorlar. Sizde mutluluktan havalara uçuyorsunuz. Şunu ilk baş söylemem gerekiyordu. Bu zamana kadar niye bekledim. Çünkü derecem 3/1 yeni olduğu için. 3 e düşmek gerekiyor.

Toplam maliyetten bahsedeyim. Kişi başı 20 lira fotoğraf. Pasaport harcı 82,5 Toplamda 102,5 lira. 5 sene geçerli. Çocuğu 25 yaşını bitirenlerden alıyorlar. 25 e kadarda öğrenci olmak lazım. Yani 25 e kadar çocuklarla gezdik gezdik:)

Bundan sonraki duam Allah’tan gezebilmek için sağlık sıhhat ve bol para.

Eğer bir kamu görevlisi yada kamudan emekli iseniz Yeşil pasaport sahibi olmanız muhtemeldir. Bu yazımızda sizlere Yeşil pasaport sahibi vatandaşlarımıza vize uygulayan ve vizeden uygulamayan ülkelerden bahsedeceğiz.

Yeşil pasaport sahibi hamili kişilere vize uygulayan ülkelerin listesi aşağıdaki gibidir.

  • Amerika Birleşik devletleri
  • Avustralya
  • Ermenistan
  • Güney Afrika Cumhuriyeti (Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 30 güne kadar ikamet süreli müteaddit giriş vizelerini sınır kapılarında alabilirler )
  • Hindistan
  • Irak
  • İngiltere (İngiltere üzerinden diğer ülkelere aktarmalı seyahat eden yeşil pasaport “Hususi pasaport” vatandaşlarımızdan İngiltere transit vizesi almamış olanların seyahatlerine devam etmelerine İngiltere Sınır Ajansı (UKBA) yetkilileri tarafından müsaade edilmemekte ve bu durumda olan vatandaşlarımız ülkemize geri gönderilmektedir. Bu itibarla, İngiltere havalimanlarından transit geçiş yapacak vatandaşlarımızın, havalimanından çıkılmasa dahi transit vize almaları önem arzetmektedir.)
  • İrlanda
  • Kanada
  • Kıbrıs Rum Kesimi
  • Suudi Arabistan
  • Yeni Zelanda

Yeşil pasaport hamili olan kişilere vize uygulamayan ülkelerin listesi aşağıdaki gibidir.

  • Almanya (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • Andorrra ( 3 Aya Kadar)
  • Arjantin ( 3 Aya Kadar)
  • Arnavutluk ( 3 Aya Kadar)
  • Azerbaycan ( 3 Aya Kadar)
  • Avusturya (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • Bahreyn ( 3 Aya Kadar)
  • Belçika (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • Beyaz Rusya -Belarus ( 3 Aya Kadar)
  • Birleşik Arap Emirlikleri ( 3 Aya Kadar)
  • Bosna-Hersek (60 gün süreyle vizeden muaftır)
  • Brezilya ( 3 Aya Kadar)
  • Bulgaristan (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • Cezayir ( 3 Aya Kadar)
  • Çek Cumhuriyeti ( 3 Aya Kadar)
  • Çin Halk Cumhuriyeti ( 30 güne kadar)
  • Danimarka (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • Endonezya ( 14 güne kadar )
  • Estonya (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • Fas ( 3 Aya Kadar)
  • Fransa (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • Finlandiya (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • Gürcistan ( 3 Aya Kadar)
  • Hırvatistan ( 3 Aya kadar)
  • Hollanda (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • İran ( 3 Aya Kadar)
  • İsrail (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • İsveç (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • İspanya (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • İsviçre (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • İtalya (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla) + vatikan içinde geçerlidir
  • İzlanda (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • Japonya ( 3 Aya Kadar)
  • Karadağ (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • Katar (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) ( 3 Aya Kadar)
  • Letonya (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • Litvanya
  • Lübnan (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • Lüksemburg (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • Macaristan (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • Mekedonya (3 Aya kadar)
  • Malta
  • Mısır (3 Aya kadar)
  • Moldova
  • Norveç (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla
  • Oman
  • Pakistan
  • Portekiz
  • Romanya (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • Rusya
  • Sırbistan
  • Solvenya (180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla)
  • Slovakya (3 Aya kadar)
  • Tunus ( 3 Aya kadar)
  • Türkmenistan
  • Tayland (3 Aya kadar)
  • Ukrayna (3 Aya kadar)
  • Yemen Cumhuriyeti
  • Yunanistan

Yukarıda yer alan bilgiler sadece turistik amaçlı tek giriş vizeleri için geçerlidir. Öğrenim, çalışma, çok girişli vize, uzun süreli ikamet vb nedenlerle yapılacak seyahatlere ilişkin vize uygulamaları hakkında gidilecek ülkenin temsilciliğinden bilgi alınması, resmi göreve atananların ise Bakanlığımız ile irtibata geçmeleri gerekmektedir.

Kaynak